ninalagar.blogg.se

Lasagne igen!

Publicerad 2015-02-14 17:25:00 i Allmänt,

Igår var det fredag - och då vet de flesta som känner mig att det vankas lasagne i det svärdska paläet! Låter kanske dötrist och fantasilöst - okej då, det är ok att tycka det men för oss är det en tradition! Det finns några obligatoriska moment för en fulländad fredagslasagne:
 
- Varm mjölk via mikron till bechamelsåsen! Börja med det så inser ni skillnaden. Ingen mer bränd botten på kastrullen!
- Chipotle paste eller sambal olek i köttfärssåsen ger rätta smaken.
- Goda lasagneplattor! Snåla inte på plattorna! Jag har provat igenom samtliga på marknaden tror jag och kommer att recensera alla så småningom. Kan på redan nu utse vinnarna: 1. Egna plattor, 2. Zeta 250 g plattor i turkost paket samt klassikern, det vill säga 3. Barilla.
- Lite skivad mozzarella samt oregano på toppen fulländar det hela.
- Matlagningsvinet! Alltså det du dricker under tiden du lagar maten. Det går att ha i en skvätt i maten också men är inte nödvändigt.
- Musiken! Lite go musik under tiden är alltid stämningshöjande. Igår lyssnade i på Little Jinder... man måste ju förbereda sig inför Way Out West i augusti! Än så länge känns det som laga lasagnemusik men det kan bli en bra scenupplevelse beroende på tid och scen.
 
Igår valde vi att göra egna plattor. Jag blandade degen på morgonen och när jag kom hem blev jag glatt överraskad då mina män därhemma dragit dem genom pastaapparaten och lagt dem på kökshanddukar för torkning. Så gott!
 

 
Här kommer recept på egengjorda lasagneplattor:
 
Ingredienser:

·        2 dl vetemjöl

·        4 dl durumvetemjöl

·        4 msk olivolja

·        2 ägg + 2 äggulor

·        4 msk vatten

·        1 tsk salt

Tillagning:

1.    Blanda alla ingredienser i en matberedare.

2.    Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.

3.    Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i minst en timme i kylen.

4.    Forma pastadegen till en rektangulär rulle.

5.    Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen.

6.    Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.

7.  Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.

8.  Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg.

9. Låt torka någon halvtimme på rena kökshanddukar.

10. Använd som vanligt till lasagne. Plattorna suger inte lika mycket vätska som torra lasagneplattor.

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela