ninalagar.blogg.se

En riktigt bra stekpanna i gjutjärn från Ronneby Bruk!

Publicerad 2015-01-10 20:42:00 i Allmänt,

I julklapp gav vi oss själva en ny stekpanna som ersättning för den gamla som med åren blivit konstig i botten och dessutom skev... Redan innan hade vi bestämt oss för vad vi skulle ha: En stekpanna i gjutjärn från Ronneby Bruk! Vi hittade den på Frölunda Järn bland en massa belagda pannor. Vi vill inte använda plastredskap så något belagt fanns inte i bilden alls.
 
Valet föll på en riktigt stor panna med en diameter på 28 cm. Trots att den är i gjutjärn är den inte särskilt tung -  men jämfört med en teflonpanna är den förstås tyngre! Priset var ganska högt, 699 kr. Har ni förresten hört talas om uttrycket PPA? Det står för Pris Per Användningstillfälle och är främst tänkt när det gäller kläder. Ett billigt plagg med pris 100 som används en gång och sedan blir hängande i skåpet har PPA 100, ett par dyra jeans för 1500 kr som burits 200 gånger på ett år har efter ett år ett PPA på 7,50, alltså riktigt lågt bara på det första året. Vad jag vill säga med detta är alltså att om man betänker att man kommer att använda sin stekpanna flera gånger i veckan under en massa år spelar det ingen roll vad den kostar!  Mitt generella råd när det gäller val av redskap till köket är alltså att inte titta på priset utan att köpa de köksredskap man är säker på blir använda många gånger under lång tid framöver. Men det finns mycket trendiga grejer där ute! Ett högt pris kan ju också bero på flashig design och dyr marknadsföring . Eller bara en hajp! Jag har också haft en bakmaskin...
 
Men åter till stekpannan! Ultra Light Original heter serien som omfattar olika artiklar, från stekpannor till stekgrytor. För att åstadkomma detta lättgjutjärn har man använt en nya gjuteriteknik som gör att man skapar en tunnare produkt där gjutningen skett under mycket högre tryck. Järnet är inte lika poröst heller vilket gör att man faktiskt kan diska med diskmedel utan att förstöra instekningen. Diskmaskin ska man däremot inte använda.
 
Men det som jag gillar mest är att man kan hålla mycket låg temperatur under stekningen, mycket lägre än med en vanlig panna. Pannan blir ändå mycket varm snabbt, bra med tanke på elförbrukning också.
 
Nästa steg är att byta ut ett par till. Högst upp på önskelistan står en mindre stekpanna och därefter en stekgryta på 7 liter samt kanske en pannkakspanna.
 
Observera att detta inte på något sätt är ett sponsrat inlägg utan min egen upplevelse  av en förträfflig grej!
 
Imorgon ska jag prata om vin!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Gunilla R

Publicerad 2015-01-10 21:32:39

Låter som en bra stekpanna men hur är handtaget att hålla i? Tekniken borde väl sett till att det inte blir varmt, men det ser lite kantigt ut att hålla i...?

Svar: Hej Gunilla! Naturligtvis har du rätt. Det är lite kantigt. Det finns två sorters handtag. Det ena som vår panna har är mer kantigt och den andra sorten har silikonbelagda, mer greppvänliga handtag. De tål värme upp till 220 grader så man kan faktiskt ha den i ugnen om man gör t. ex. fläskpannkaka. Vi föll dock för det mer brutala handtaget med brukets namn på. Det utstrålade mest känsla av gjutjärn!
ninalagar.blogg.se

Postat av: Johan

Publicerad 2019-03-24 09:41:55

Hej, har du kvar din Ronneby stekpanna? Vi köpte också en likadan i lätt gjutjärn, ville inte heller ha någon beläggning som lossnar och hamnar i maten. Tyvärr slår sig våran och blir skev så fort man hettar upp den. Den står och vickar och är Omöjlig att laga t.ex. pannkakor i. Hur är din erfarenhet? Nu söker vi en ny stekpanna men vet inte vilken typ vi skall satsa på.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela