ninalagar.blogg.se

Filmfestival!

Publicerad 2015-01-31 17:09:51 i Allmänt,

Denna vecka har till stor del präglats av Göteborgs filmfestival som i år håller på 23 januari t o m 1 februari. Det är kul att bo i en stad som har en sådan och jag tycker att alla skulle se till att komma iväg på åtminstone några filmer. Många reser hit för att riktigt gotta sig i att gå på massor av filmer medan andra som bor i stan till och med tar en semestervecka och ser filmer hela dagarna i ända. Personligen har jag med åren insett att jag har svårt att orka se mer än en film per dag så vi har begränsat tittandet till faktiskt bara fyra filmer i år. Dessutom jobbar vi på dagarna och då är det svårt att hinna med.
 
Under festivalen öppnar en massa numera nedstängda biografer sina dörrar och det är jättekul att gå och se film på Pustervik, Folkteatern, Capitol, Roy och Aftonstjärnan...och så Draken förstås som är själva centrum för festivalen. Ok, den är gammal, man minns hur det var att gå på bio förr och förbannar sitt öde att hamna bakom en lång person men LOKALEN, vad fin den är!
 
Hittills har vi sett tre filmer och imorgon är det dags för den sista som verkar mest lovande och som ska vara väldigt bra. Den är engelsk och heter Learning to Drive, riktig feelgood. Annars inleddes filmveckan lite svagt med en märklig engelsk film vid namn Hide and Seek där man kan säga att bristen på kläder kompenserades med förekomsten av nakenhet... Den var konstig och ingen favorit alls.
 
Film nummer två som vi såg i förrgår var tysk med namnet Wir Sind Jung, Wir Sind Stark. Den var oerhört stark och oerhört aktuell med sin handling om en nynazistisk attack på en flyktingförläggning i Rostock 1992. Regissören var med på visningen vilket var kul. Igår kväll var det dags att bege sig till Hisingen och fina Teater Aftonstjärnan som jag gillar skarpt. Vi passade även på att äta alldeles i närheten på Göteborgs äldsta sjömanskrog Port Arthur som ligger ett långt stenkast därifrån. Där serverades riktigt rejäl mat typ plankstek, en riktigt rejäl hamburgare med tillbehör och filet Mignon. Trevligt, rustikt och gott. På Aftonstjärnan såg vi en algerisk film vid namn The Man From Oran. Mycket stark film där man följer två vänner genom den algeriska frigörelsen från Frankrike, från 60-tal till 80-tal.
 
Sedan är det bara att slå sig till ro och vänta på nästa filmfestival. Fast jo, det förstås, vi måste snart gå och titta på en film som hade premiär på festivalen men som sedan gått upp på vanliga biografer, nämligen Filip och Fredriks film Trevligt folk som handlar om skapandet av ett somaliskt landslag i bandy i Borlänge. Underbart, måste se den snart!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela