ninalagar.blogg.se

Glace au four

Publicerad 2015-01-18 20:27:00 i Allmänt,

Igår hade vi gäster på middag och hade laddat i flera dagar inför detta.

Så här såg menyn ut:

Förrätt: Hummersoppa. Till denna serverades en torr sherry, Cuco Oloroso

Varmrätt: Lammrostbiff med potatis- och jordärtkocksmos samt sås och gelé. Till detta serverades ett rött vin från Cote de Rhone, nämligen Vacqueyras, Chateau de Montmirail 2011 samt 2009. Dessa viner är inhandlade på plats. De var riktigt bra, särskilt det från 2011.

Dessert: Glace au four. Till detta hade vi ett Moscato d'Asti, Castion

Det hela var faktiskt oerhört gott och lyckat på alla sätt! Men nu ska jag helt och hållet rikta uppmärksamheten på desserten för den är så perfekt! Den ser oerhört avancerad samtidigt som det avancerade enbart består av god planering. Jag tycker att det kan vara lite jobbigt att både underhålla gästerna lägga sista handen vid maten. Har man bara förberett denna dessert under ett par dagar är det bara att sätta på ugnen så att värmen blir ca 220 grader. Sedan tar man sin glass från frysen, stoppar in i ugnen, gräddar den i 7-10 minuter och sedan är det bara att ställa den på bordet och vänta på ovationerna som inte brukar låta vänta på sig!

Så här gör man en glace au four som räcker till 10 personer:

Glassen:

2 marängbottnar egengjorda eller färdigköpta

½ liter hallonsorbet

2 liter vaniljglass

100 g hackad Dajm eller annan choklad

5 msk likör av någon sort 

Marängen:

9 äggvitor, inte kalla

4,5 dl socker

Rivet skal från två citroner

 

Gör så här:

Dag 1: Plasta en springform och lägg en marängbotten i botten. Om du använder en färdigköpt botten kanske det blir lite plats på sidorna. Komplettera då med några lösa små maränger för att fylla ut.

Vispa vaniljglassen mjuk, blanda i dajm och likör. Lägg vaniljglassen i botten på formen, tryck ner bitar av hallonsorbeten i blandningen. Lägg på en marängbotten som lock + några extra små maränger. Fäst ihop plasten om den når och ställ in i frysen.
 

Dag 2: Ta upp glassen ur springformen och befria från plasten. Lägg upp på ett fat som tål att förflytta från frys till ugn utan att spricka samtidigt som den är lämplig att servera från. Ställ in i frysen och ta inte fram den förrän det är dags att spritsa marängen.


Marängen:

Koka upp ett vattenbad på spisen. Häll äggvitorna, sockret och citronskalet i en skål som passar kastrullen. Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Marängen får inte kännas kornig. Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till en maräng, ca 6 minuter. Spritsa ut marängsmeten på den frysta glassen i snygga toppar. Om smeten verkar vara för lös för att spritsa får du göra om från början. Sätt in i frysen. Allt detta kan göras dagen innan!
 
Servering:

Sätt ugnen på 220 grader. Ta ut formen ur frysen och sätt in den i ugnen i 7-10 minuter tills topparna får en jämn gyllenbrun färg. Serveras genast!

Här kommer bilder steg för steg. Tyvärr missade att dokumentera när jag vispade glassen men det var som jag beskrev i texten! Jag valde att göra egna marängbottnar denna gång men det går riktigt bra med färdigköpta också!

 
 
 
 
 


 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela