ninalagar.blogg.se

Kofta korma

Publicerad 2015-01-13 20:27:51 i Allmänt,

Igår kväll var det ganska ruggigt och kallt hemma hos oss. Vi höjde värmen men kände oss trots detta lite frusna. Sonen började prata om att kryddor gör att man känner sig varm och DÅ kom jag på vad jag skulle laga dagen därpå, det vill säga ikväll. När jag meddelade familjen att tisdagens middag skulle bli kofta korma möttes jag inte på något vis av något motstånd utan det blev snarast ett jubel! För rätten kofta korma, det vill säga indiska lammbullar i gräddsås. Ordet kofta antyder att det rör sig om lamm och ordet korma betyder grädde. Receptet kommer från Indiska kokboken som såldes på Indiska för en hel del år sedan, är en riktig höjdare, om man gillar indisk mat vill säga. Om man ogillar koriander vilket förvånande många gör är det kanske inte heller någon succé. Det är heller inte bara att sätta igång och laga för det är rätt många kryddor man får ha hemma i skåpet. Det har hänt att jag bytt ut någon av dem om någon krydda varit slut på och det har faktiskt gått riktigt bra ändå. Den som inte gillar lamm kan absolut byta ut lammfärsen mot nöt- eller blandfärs. Rätten är absolut inte svår att göra men kan nog upplevas som lite jobbig av vissa eftersom man har många kryddor som ska till olika ställen och i olika dosering.
 
Det här behöver du till en omgång för fyra personer:
 
Köttbullar:
800 gram färs av lamm, nöt eller nöt/fläsk
1 msk rapsolja
2 finhackade stora gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl kikärtsmjöl (eller vanligt vetemjöl)
2 msk finhackad färsk koriander
1 tsk garam masala
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
2 tsk mald koriander
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
 
Sås:
1 dl rapsolja
4-5 hackade tomater
1 tsk hel svart spiskummin, mortlad
1 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk röd chilipeppar
4 dl vatten
1/2 tsk salt eller efter smak
3 dl vispgrädde
 
Köttbullar:
Värm oljan i en stekgryta. När det sisslar när du lägger i en bit lök är temperaturen lagom. Fräs löken och vitlöken. Blanda under tiden ihop de torkade kryddorna, saltet, den färska koriandern samt mjölet och häll i lökblandningen. Lägg färsen i en bunke, lägg över den frästa kryddade löken och blanda ihop till en smidig färs.Torka ur grytan med hushållspapper för den ska strax användas igen. Forma med händerna runda bollar som är 4-5 cm i diameter och lägg på ett fat. 
 
Sås:
Värm oljan i grytan tills den sisslar när du lägger i ett mortlat spiskumminfrö. Lägg i tomater och alla kryddor utom salt. Fräs på inte så stark värme i några minuter. Tillsött vatten och salt. Lägg ned bullarna försiktigt i grytan. De ska nu koka i 10 minuter. Såsen täcker inte bullarna helt så vänd dem försiktigt efter halva tiden. Sätt till grädden mot slutet och låt koka ett par minuter. Om såsen delar på sig i en ljusare ogenomskinlig del och en oljig genomskinlig del som på bilden har du absolut inte misslyckats, tvärtom!
 
Servera med ris, sallad eller indiskt bröd. Nu kommer du definitivt att hålla värmen av alla heta kryddor och den goda smaken!  
                                                                                                                                                                    
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela