ninalagar.blogg.se

Matlagning i januari - re-cykling av mat del 2: Surdegsbröd med torkad frukt

Publicerad 2015-01-06 20:29:09 i Allmänt,

Återvinning 2:
 
Alla som känner mig vet att jag under december månad bakar vörtbröd på surdeg  som en galning. Detta vörtbröd gör jag efter en något modifierad variant av men i stort sett efter brödbloggaren Martin Johanssons suveräna vörtbrödsrecept. Jag har ändrat bara genom att byta ut pomerans mot pepparkakskrydda, använda glögg att blanda ut vörten med samt baka det i form. Godare vörtbröd går faktiskt inte att uppbringa vågar jag mig faktiskt på att påstå!
 
Nu efter nyår känns det plötsligt inte helrätt med vörtbröd längre. Dessutom går det väl knappast att få tag på vört längre? I det läget brukar jag krokna (fyra limpor vörtbröd per dag är en del) och surdegen blir stående i kylen, oanvänd och på väg mot en oundviklig död. Men vänta! Det är just då som det är dags att gå vidare genom att återvinna! Säker är det många som står med överbliven torkad frukt efter jul? Dadlar, fikon, russin, nötter och mandel till exempel? Jag fick ett helt litet gäng med julfrukter av svärmor i form av dadlar, fikon (som jag egentligen tycker är lite för knastriga för att vara riktigt bra i bröd men man kan göra vildjäst på dem), russin och mandel. Perfekt! Dags att sätta igång och göra ett fruktbröd på samma vis som vörtbrödet. Som en extra bonus upptäckte jag några flaskor utgången lättöl i kylen. De fick också åka med i återvinningsprojektet.
 
Surdegslimpa på överbliven torkad frukt
 
Steg 1. På kvällen gör man en skållning bestående av 5,5 dl ganska grovt mjöl: Rågmjöl, dinkelmjöl samt rågsikt. Koka upp 6 dl vatten och slå över mjölet. Rör om och låt stå över natten. I mitt fall kokade jag upp innehållet i två ölflaskor och använde istället. Helt logiskt att det passar, ölet har ju varit spannmål tidigare!
 
Steg 2: Morgon. Dags att ta fram hushållsassistenten! Hälften av 11 dl vetemjöl special hälls över skållningen, dessutom 1 dl surdeg samt 1,5 dl mörk sirap och 1 dl annan vätska (jag tog glögg första gången och lite överbliven rinnig sylt andra gången, öl går bra också, ni hittar säkert något!) som jag löst ett paket vanlig jäst i. Detta är ett surdegsbröd gjort på jäst rågmjöl men degen blir så tung att degen inte orkar jäsa utan hjälp av vanlig jäst. Blanda ner ett par dl torkad frukt, klippt eller skuren  i små bitar, i den resterande mjölmängden och blanda successivt ner i blandningen under tiden som ingredienserna blandas under 10 minuter, i början på låg hastighet och i slutet på hög. Mot slutet blandas 1 msk salt i. Tillsätt lite mera mjöl om det behövs. Degen ska inte vara kladdig. Mitt mål är att det ska säga "svopp!" när man tar köksredskapen ur degen, då är det lagom. Häll över lite mjöl på toppen, täck med lock och ställ in i kylen över dagen. På kvällen har degen jäst till det dubbla och kan på bakbord delas och efter knådning läggas i två med rapsolja smorda bakformar. Häll över lite mjöl, klipp eller skär ordentliga hack över limpan. Låt jäsa tills bröden precis tittar över kanten på formen. Grädda i 200 graders ugn där du ställt in en bunke med vatten. Först gräddas bröden i 10 minuter, därefter tas de ut och förses med folie för att inte bli för svarta. Sätt in en digital termometer i det ena av bröden och ställ in larmet på 97 grader. Ta ut, stjälp upp och linda in limporna i hushållspapper och sedan exempelvis en tidning (alla vet att det ska ligga i en kökshandduk men den fåt fettfläckar) för att svalna i lagom takt. Ät och njut!
 

Jag återkommer strax med tips om hur jag för några dagar sedan tog tillvara överblivna äggvitor!

Kommentarer

Postat av: Anna Svärd

Publicerad 2015-01-07 13:07:08

Jag har smakat 😊
Godaste vörtbrödet jag ätit vill jag lova!

Svar: Tack Anna, det var snällt sagt! Så trevligt att träffa dig och Fredrik nu senast. Lycka till med flytten!
ninalagar.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela