ninalagar.blogg.se

Matlagning i januari - re-cykling av mat del 4: Bullar med mandelmassa och vit choklad

Publicerad 2015-01-07 22:51:00 i Allmänt,

Jag fick en fråga igår om vad man använder överbliven mandelmassa till. Ett riktigt bra uppslag för jag har också mandelmassa över! Dessutom har jag vit choklad över från julbaket och då är ju saker klar! Idag blir det väldigt goda bullar fyllda med kanel, kardemumma, vit choklad samt mandelmassa.
 
Men ni som vill gå ner i vikt så här efter nyår kanske inte ska äta dem för smala är de inte. Men med ingrediensen mandelmassa blir det därefter! Men man kan ju ge bort dem eller bjuda på dem!
 
Innan vi startar måste jag klargöra några väldigt viktiga saker om bullbak.
 
- Smält för allt i välden inte smöret i kastrull på spisen!  Smält smör suger åt sig mer mjöl vilket ger torra bullar. Rumstemperatur ska det vara!.
-   Detta recept går även att använda till saffransbullar. Byt bara ut kardemumman mot två paket saffran löst i lika många matskedar rom. Att Kesella skulle ge saftiga bullar kan ni bara glömma, det stämmer inte!
- Degen måste bearbetas en lång stund i maskin, tio minuter är bra. Mjölet måste få utveckla glutentrådar vilket ger spänstiga bullar. För hand duger inte.
- Ägget ger en något wienerbrödsliknande yta men på ett bra sätt!
- Degen är färdigbearbetad när blandningsredskapen är alldeles rena när de tas upp ur degen. Helst ska det säga "svopp!". Då är det bra!
 
Här kommer receptet:

Bullar med vit choklad och mandelmassa 20-25 st

2 tsk finmald kardemumma

3 dl mjölk

50 g jäst

1,5 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 g smör, rumsvarmt, absolut inte smält i kastrull!

1 ägg

11-12 dl vetemjöl

Fyllning

100 g rumsvarmt smör

2 msk socker

200 g riven mandelmassa

100 g vit choklad

1 ägg till pensling

Häll mjölken i en kastrull och hetta upp till 37 grader tillsammans med kardemumman. Häll över kryddmjölken i en bunke och lös jästen. Rör ner smör, socker, salt och ägg. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg i ca 10 minuter. Jäs till dubbel storlek, minst 40 min. Kavla ut och lägg på fyllningen över hela plattan. Lägg på smöret som rörts med socker, ha över riven vit choklad (spara lite) och riven mandelmassa. Vik ihop plattan på längden. Strimla och tvinna och lägg i bullformar. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker om du önskar. Grädda i 200 grader, 8-12 min. Lägg på vit choklad när de tas ut. Låt svalna på galler.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kommentarer

Postat av: Berrygirl

Publicerad 2015-01-08 11:17:19

Ser riktigt smarriga ut. Kul med bloggen. Blir nästa nyårslöfte att söka till Hela Sverige bakar?/HGZ

Svar: Haha, Helena, nej nej! För mycket stress för mig! Det ska vara kul att laga olika saker. Jag tittar helst på för det är ett mysigt program!
ninalagar.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela