ninalagar.blogg.se

Vinprovning

Publicerad 2015-01-08 21:54:00 i Allmänt,

Min man och jag flyttade ihop i Linköping 1980. Rätt snart, när vi väl började komma igång med att laga mat började vi bli intresserade av vin. Vad vi egentligen var en del av men inte var medvetna om var att det helt enkelt blev "inne" med vin i början av 80-talet. Säkert hade den nya franska köket påverkan på den trenden. 
 
När vi efter studietiden flyttade till västkusten för att jobba, bo och leva kändes det som om allt drog igång! En oförglömlig utflykt till Änggården med svåger och svägerska och en massa god mat och vin i samband med att vi var på besök för att gå på lägenhetsvisning avgjorde saken: "När vi flyttar ner ska vi börja prova vin tillsammans!"
 
Och så blev det! Vi flyttade ner i augusti 1984 och redan under hösten satte vi igång. Vinklubbens namn blev "80" eftersom det heter quatre-vingt på franska. Och varje provning var det "quatre vins" som gällde, alltså fyra viner. Håkan fixade fram protokoll precis som på riktigt, så där som de riktiga vinprovarna använde och så satte vi igång! Som en liten kuriositet kan jag nämna att vi aldrig, aldrig någonsin använder vinklubbens namn!
 
Så här går en vinprovning till hos familjen Svärd:
 
Det är den familj som vi är hos som bestämmer maten och inhandlar vinerna så att de utgör en bra mix. Självklart finns det alltid ett tema för provningen och detta tema sätts vid provningen innan. Ett sådant tema kan vara ett distrikt, en druva, fyra olika druvor, ett land, en typ av vin... det är bara att välja. 
 
Inför själva provningen har samtliga vinflaskor blivit inslagna i aluminiumfolie så att man inte kan se vad det är. OK, den som häller upp vinet kan ju se flaskornas form och färg men det där får man försöka glömma. Det viktigaste är ju att man provar vinerna förutsättningslöst, att man inte bestämt sig på förhand för vilket vin som är bäst bara för att det är dyrast. Hur kul är det inte att hitta ett riktigt gott prisvärt vin som inte kostar hur mycket som helst? Självklart har vi genom åren också varit med om en del besvikelser också, när ett riktigt dyrt vin inte riktigt hållit måttet men det är ju en del av tjusningen också.
 
Under själva provningen bedömer vi vinets färg (0-4 poäng), doft (0-4 poäng) och smak (0-9 poäng) och betygsätter i var sitt protokoll. Slutligen, när alla provat klart tas folien av och man får veta vilket vin det var och vad det kostade. Därefter sätter man ett slutligt betyg (0-3 poäng) där man bedömer vinets kvalitet och kan väga in om man tycker att det är prisvärt. Maxpoäng är alltså 20 poäng per deltagare. Vi jämför varandras poäng och vinet får en medelpoäng som hamnar i minnesanteckningen.
 
Under de gångna trettio åren har vi haft ett hundratal provningar, i lite stackatotakt. Ibland blir det mer ofta, ibland mer sällan. Men det har alltid varit lika roligt! Det är ju inte bara vinprovning, vi anstränger oss verkligen i köket för att få till en meny som passar till den typ av vin som provas. För att inte tala om den gemytliga samvaron!
 
Det var det ena vingänget det. Men vi har faktiskt ett vingäng till! Men det ska jag berätta om en annan gång.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela